lees ook: https://www.johnv-detectives.nl/dossier-natalee-holloway/
Limburgs Onderzoek Natalee Holloway
Bron: Roel Wiche (de Limburger 24-10-2023)
De Limburgse voormalig hoofdofficier op Aruba, Karin Janssen, duikt opnieuw in de zaak Natalee Holloway. Zij trekt de bekentenis van Joran van der Sloot zwaar in twijfel. Janssen leidde negentien maanden lang het onderzoek op Aruba na het verdwijnen van de Amerikaanse studente op 30 mei 2005. Na haar pensionering besturdeerde de Roermondse nog eens haar persoonlijk archief en alle aantekeningen en documenten uit die periode. Dat motiveerde haar om een eigen onderzoek te starten. Daarbij kreeg e hulp van privé-detective John Vullers ook uit Roermond. Beiden keerden dit weekend terug van een verblijf van een week op Aruba. Daar bezochten ze meerdere plekken die eerder in beeld waren in de Holloway-zaak en spraken met bewoners. Het gaf hen de overtuiging dat de bekentenisdie Van der Sloot vorige week in de VS deed, ongeloofwaardig is. “Joran zei dat hij het lichaam van Natalee in zee heeft gegooid”.
Joran zei dat hij het lichaam van Natalee in zee heeft gegooid, maar lokale vissers stellen dat dit onwaarschijnlijk is.
“Maar lokale vissers stellen dat dit onwaarschijnlijk is. Door de stroming zou het lichaam meteen weer aanspoelen aan land”. Janssen houdt veel meer rekening met een scenario waarin de 36-jarige hoofdverdachte niet alleen heeft gehandeld. Ze sluit niet uit dat meer mensen betrokken zijn geweest bij de verdwijning van Natalee Holloway. “Dat scenario kunnen we ook onderbouwen”. Janssen wil verder nog niet detail treden over de bevindingen van haar onderzoeksteam. Behalve detective Vullers is ook Eline Stiphout, die destijds bij Janssen inwoonde en de vriendekring van Joran van der Sloot goed kende, nauw bij het onderzoek betrokken. Een cameraman maakte filmopnames op Aruba
Hoe de Limburgers zich blijven vastbijten in de zaak- Natalee Holloway
Achtergrond bekentenis Joran van der Sloot:
Is de zaak Natalee Holloway gesloten na de bekentenis van Joran van der Sloot? Zeker niet. Karin Janssen uit Roermond, oud Hoofd-officier van justitie op Aruba, dook na haar pensionering opnieuw in het dossier en startte met privé-detective John Vullers een eigen onderzoek. En dan is er nog de “graftheorie” van Stan P uit Valkenburg, voormalig boezemvriend van Van der Sloot.
Waarom zou de wereld Joran van der Sloot plots nu wel moeten geloven? Na al die aantoonbare leugens die hij eerder verteld heeft? Nee, Karin Janssen gelooft niets van de bekentenis die Van der Sloot vorige week deed tijdens zijn rechtzaak in de Verenigde Staten. Dat hij het lichaam van Natalee Holloway in zee heeft gegooid? Lokale vissers zeggen dat dit onwaarschijnlijk is: door de stroming zou het lichaam alweer snel aanspoelen. Het past helemaal in het patroon dat de 36 jarige hoofdverdachte al achtien jaar laat zien, meent de voormalig hoofdofficier van justitie op Aruba. “Joran vertelt het ene na het andere onzinverhaal. Iedere keer met het doel om er voordeel uit te halen. Dat is zijn manier van om te overleven. Door dese bekentenis krijgt hij twintig jaar minder cel”.
Aantekeningen
Na een lange carière in dienst van justitie is de Roermondse inmiddels met pensioen. De zaak Natalee Holloway laat haar nog steeds niet los. Janssen leidde het onderzoek op Aruba gedurende de eerste negentien maanden na de verdwijning van de Amerikaanse studente op 30 mei 2005. De afgelopen maanden dook ze in haar archief nog eens in haar aantekeningen en documenten van destijds. Het motiveerde haar om opnieuw in de zaak te duiken. Ze zocht daarbij hulp van privédetective John Vullers, ook uit Roermond, een oud -rechercheur met wie ze in het verledenveel samenwerkte. Beiden verbleven vorige week op Aruba, op zoek naar informatie over de plek waar het lichaam van Natalee verborgen zou zijn. Daarbij was ook Eline Stiphout, die destijds bij Karin Janssen inwoonde en de vriendenkring van Joran van der Sloot goed kende. Een cameraman maakte filmbeelden van de missie op het eiland.
Focus
Janssen wil nog niet in detail treden over de bevindingen, maar zegt wel dat het eigen onderoek zich richt op een scenario dat onder de radar is gebleven: Joran van der Sloot, in tegenspraak met zijn eigen verklaringen, niet alleen heeft gehandeld. “Dat kunnen we ook onderbouwen. Altijd is de focus op Joran gericht, het hele circus draaide steeds om hem. We kijken ook naar een andere richting. In zijn eerste verklaringen, in 2005, stelde van der Sloot dat hij Natalee bij het Holiday-Inn heeft afgeleverd. Later zei hij dat hij haar op het strand heeft achtergelaten. op twee meter van de zee. Dat beweerde hij ook in zijn boekdat toen is uitgegeven. Die lezing heeft hij herhaald tegen een Amerikaanse verslaggever. Het is niet uit te sluiten dat anderen bij haar verdwijning betrokken zijn geweest”.
Strafvermindering
Oop op het openbaar Ministerie op Aruba beschouwt de zaak na de bekentenis van Van der Sloot allerminst als gesloten. Integendeel: de autoriteiten vam het eiland hebben alle documenten en gerechtelijke stukken over het Amerikaanse onderzoek opgevraagd. Van der Sloot stond in de Verenigde Staten terecht voor het afpersen van Beth Holloway, de moeder van Natalee. omdat hij een bekentenis aflegde, kreeg hij strafvermindering. Hij mag zijn straf nu tegelijk uitzitten met zijn straf in Peru, waar hij veroordeeld is voor de moordop studente Stephanie Floers. Daardoor komt hij in 2043 vrij, als hij 56 jaar is. De zaak naar de vermissing van Natalee Holloway is een open zaak. De zoektocht naar wat er met haar gebeurd is, gaat onverminderd door. De politie en het Openbaar Ministerie van Aruba zullen alle serieuze aanknopingspunten opvolgen die zouden kunnen bijdragen aan de oplossing voor haar verdwijning” stelt Ann Angela, woordvoerster van justitie op Aruba.
Nummer 15
Intrigerend blijft de rol van Stan P. uit Valkenburg, de boezemvriend van Joran van der Sloot. De Limburgse cyberspecialist, die verdacht wordt van het oplichten van onlinecasino’s, stelt dat hij via van der Sloot weet waar het lichaam van Natalee is verborgen: in een graftombe met nummer 15 op het Sint anna kerkhof op Aruba. Bij justitie op het eiland kwamen drie meldingen binnen over het kerkhof, waarbij niet bevestigd werd of deze afkomstig waren van Stan P. Op het kerkhof werd ook onderzoek uitgevoerd, vooralsnog zonder resultaat. Op de begraafplaats zijn meerdere tombes met het nummer 15. justitie wil niet zeggen of er verder wordt gezocht. Ann angela: Ol wil niet nader ingaan op verdere vragen met betrekking tot het graf of graven. dit in het belang van het onderzoek.