L1: Frank Moonen
Advocaten willen uitstel drugszaak rond EncroChat
Een rechtszaak over een groot drugsnetwerk in Zuid-Limburg moet worden uitgesteld. Dat vinden de advocaten van acht verdachten die komende week terechtstaan.
In de zaak speelt berichtendienst EncroChat een belangrijke rol, dat zijn versleutelde berichten waarmee criminelen communiceerden.
Twijfels
Omdat politie en justitie de berichten konden kraken, denken ze veel bewijs tegen de verdachten te hebben. De advocaten stellen echter vraagtekens bij de rechtmatigheid van de opsporingstechnieken en willen eerst dat de Hoge Raad zich daarover uitspreekt. „Wij weten niet hoe politie en justitie eraan is gekomen en of de privacy daarbij niet is geschonden. Bovendien stelde justitie bij voorbaat al dat iedereen die EncroChat gebruikte al verdacht was en daar kun je toch vraagtekens bij zetten“, zegt advocaat Tommy Straeten.
Kraken
Ruim twee jaar geleden lukte het de politie versleutelde berichten van providers zoals EncroChat en SkyECC te kraken. De berichtendienst was op dat moment populair bij criminelen omdat ze op die manier – althans, dat dachten ze – veilig met elkaar konden communiceren. Maar wat ze niet wisten, is dat de politie gewoon mee kon lezen en daarmee een bulk aan informatie verzamelde over criminele activiteiten.
Drugstransporten konden worden onderschept en op allerlei plekken werden invallen gedaan. Zelfs een martelkamer werd ontdekt en het is niet ondenkbaar dat zelfs liquidaties in de onderwereld zijn voorkomen. En dat allemaal omdat de politie de criminelen een stapje voor was, waar dat normaal gesproken andersom is.
Tappen
Volgens oud-rechercheur en privédetective John Vullers is het begrijpelijk dat de advocaten de opsporingsmethodes in twijfel trekken, maar hij denkt dat dat zonder succes zal zijn. „Nog geen enkele rechtbank heeft bewijs verkregen uit het kraken van berichten tot nu toe van tafel geveegd. Ik zie niet dat het onrechtmatig zou zijn. Toen we tientallen jaren geleden begonnen met tappen van telefoons, ontstond eigenlijk dezelfde discussie“, aldus Vullers.
Hoge raad
De Hoge Raad sprak zich in juni al eens uit over de methodes en zag er toen geen problemen in. Bij de rechtbank in Leeuwarden speelt op dit moment een vergelijkbare zaak, waarin de Hoge Raad nu om advies is gevraagd. Vanaf oktober dit jaar kunnen rechtbanken tijdens een lopend proces het hoogste gerechtsorgaan al om advies vragen om te voorkomen dat een zaak achteraf weer helemaal opnieuw moet worden gedaan. Binnen vijf maanden komt de Hoge Raad met een uitspraak en de kans is aanwezig dat ook de rechtbank in Limburg daarop wacht. De rechtbank wil wel dinsdag met de inhoudelijke behandeling starten, maar mogelijk wordt de zaak op een gegeven moment aangehouden, aldus de rechtbank.