Telegraaf | Privedetective John Vullers iz kluisjesroof
Naar aanleiding van de aanhouding van de verdachten in de kluisjesroof te Oudenbosch interviewde de Telegraaf privedetective John Vullers ivm zijn kennis omtrent onderzoek door de politie in dit soort zaken.
Kluisjesroof Oudenbosch mogelijk met „hulp van binnenuit“
Om het risico te verkleinen dat een beveiligingsmedewerker een misstap begaat, werken beveiligers in een duo, het 4-ogen principe, vertelt de gerenommeerde privedetective John Vullers van JohnV-Detectives. Collega’s controleren elkaar en hebben gescheiden bevoegdheden. De ene collega bedient het alarmsysteem en de ander heeft toegang tot het camerbewakingssysteem. Er is nooit iemand „die alles kan doen“, aldus Vullers. Maar als collega’s samenspannen is het systeem kwetsbaar, stelt de privedetective. Beveiligingsbedrijven moeten daarom bij tijd en wijle hun organisatie doorlichten om te kijken welke contacten medewerkers in hun organisatie hebben binnen de organisatie. Maar collega’s die echt samenspannen daar doe je uiteindeloijk weinig tegen vertelt Vullers. Het beveiligingsniveau opkrikken naar een 6-ogen principe maakt de situtie onwerkbaar, stelt hij.
Cruciaal Moment
Het is aannemelijk dat de verdachten in Oudenbosch hebben samengewerkt, vermoedt de detective. En het plan zelfs lang van tevoren hebben uitgestippeld. Misschien wel al voordat ze bij het bedrijf werkten. Want: de mannen moesten precies op het cruciale moment in hetzelfde team zitten, legt Vullers uit. Mijn gevoel zegt dit is lang en goed voorbereid.
Samenzweringen zijn lastig te voorkomen, zegt ook Rob van de Lisdonk van de brancheorganisatie voor erkende beveiligingsbedrijven VEB. Toch is er nog een extra beveiligingslaag. Als collega’s samenspannen is gemakkelijk na te gaan wie verantwoordelijk is voor het uitschakelen van de veiligheidssystemen.
Het beveiligingsbedrijf EBN kaat in een verklaring weten dat de twee medewerkers op non actief zijn gesteld. Zowel de directie als de medewerkers zijn geschrokken van dit bericht.