privedetective John Vullers bij Eenvandaag
kijk onderstaand alsnog naar de thema uitzending van AvroTros Éénvandaag 11-08-2018.
John Vullers kende een lange loopbaan als politierechercheur toen hij als priverechercheur aan de slag ging. Zijn expertise is het opsporen van gestolen kunst en exclusieve oldtimers. Maar ook onderzoekt hij bedrijfsfraude, overspelige echtelieden en allimentatiezaken. Landelijke bekendheid krijgt Vullers wanneer hij het minderjarige meisje ‘Kimberly’ opspoort. Ze blijkt in handen van loverboy Armin A. voor wie ze in de prostitutie moest werken.
De zaak, die de Valkenburgse zedenzaak is gaan heten, zorgde voor veel tumult. De ouders van Kimberly vingen bot bij de politie. Vullers traceert haar in slechts enkele dagen op basis van haar telefoongegevens.
Regels voor privé-speurder
Het uitpeilen van een telefoon of iemand volgen en observeren. Waar de politie toestemming moet vragen om dit te doen, mag de priverechercheur dit soort middelen inzetten zonder toestemming van een rechter. Wel moeten detectives zich aan strenge regels houden.
Zoals bij het plaatsen van een peilbaken, waardoor je een auto kunt volgen. Vullers: “Het mag in heel veel gevallen niet. Er zijn een aantal gevallen dat het wel kan, met toestemming van de eigenaar. Bijvoorbeeld met bedrijfsauto’s.” Vullers mag mensen onderwerpen aan een verhoor, maar dat heet in zijn vakjargon een interview en gebeurt op basis van vrijwilligheid. “De politie kan iemand verhoren, de privedetective mag alleen vragen stellen en wachten op tipgevers.”
Toezicht op sector
Of deze regels worden nageleefd, wordt gecontroleerd door de politie. Particuliere beveiligers en privedetectives vallen onder de wet Wbpr. Volgens deze wet hebben alle bureaus en organisaties een vergunning nodig en worden ze gescreend voordat deze wordt afgegeven. Dit jaar zijn er in totaal achttien boetes opgelegd en drie vergunning ingetrokken.
Critici, waaronder emeritus hoogleraar criminologie en strafrecht Cyrille Fijnaut, vinden dat er te weinig toezicht is op de sector is. In de Volkskrant stelt Fijnaut: “In de wet wordt namelijk nergens bepaald hoe ver een particulier opsporingsbureau mag gaan in het vergaren van belastend bewijs.”
Politie niet in de weg zitten
Volgens Vullers kunnen zijn onderzoeken en die van de politie goed naast elkaar bestaan: “Ik zit de politie nooit in de weg. Ik ben vrij open in mijn communicatie naar de politie toe. Ik wil geen concurrent zijn, maar een meerwaarde voor wat zij doen.” De politie heeft hem benaderd om samen te kijken naar nieuwe vormen van opsporing.
Zo doet Vullers op het moment ook onderzoek naar een gestolen Mercedes 190SL. Voor eigenaar Jo Handels heeft de auto grote emotionele waarde. Het politieonderzoek komt niet verder. Handels schakelde daarom een priverechercheur in. “Voor mij is het enige middel om die auto ooit terug te krijgen”, zegt Handels.